Çocuklar ve Göz Kazaları

Çocuklar ve Göz Kazaları

GÖZ TRAVMALARI NE KADAR SIKLIKLA GÖRÜLÜR?
Göz tüm vücut yaralanmaları içinde % 10’ luk oran ile en çok yaralanan organlarımızdan biridir. İnsanların % 1’i hayat boyu en az bir kez göz kazasına maruz kalır.

gozkazalari

Resim:1 Oyunlar sırasında oluşan göz kazaları

ÇOCUKLARDA GÖZ KAZALARI NE SIKLIKLA GÖRÜLÜR?

Farklı istatistiklere göre tüm göz yaralanmalarının yaklaşık 1/3 ü çocukluk çağındaki bireylerde görülür. Çocuklar büyüklerden daha fazla göz kazalarına eğilimlidir.

beyzbolgozkazalari
Resim 2: Topla oynanan bir çok sporda sıklıkla göz kazalarına rastlanıyor.  
 

NEDEN ÇOCUKLARDA GÖZ KAZALRI DAHA SIK GÖRÜLÜYOR?

Çocuklar kendilerine ve çevrelerime ne kadar zarar verebileceklerini düşünemiyorlar. Ayrıca motor yetenekleri tam olarak gelişmediği için göz kazaları daha sık meydana geliyor.

tarvmatikgozkazalari

Resim:3 Travmatik bir top kazası sonucu göz

KAÇ TÜRLÜ GÖZ YARALANMASI VARDIR?

Kazada göz duvarı bütünlüğü bozulmaz ancak göz içi dokularında darbenin şiddetine bağlı olarak hasar oluşur ise kapalı göz yaralanmasından söz edilir. Kaza sırasında delici veya kesici bir alet ile göz bütünlüğü bozulur ve gözde yırtık oluşur ise açık göz yaralanmasından meydana gelmiş olur.

KAPALI GÖZ YARALANMALARINDA NE GİBİ HASARLAR OLUŞUR?

Göz içi sıvı dolu bir balon gibidir . Göze hızla çarpan büyük cisimler gözü yırtmadan önemli hasarlara neden olabilirler. Kapalı göz yaralanmalarında göz ön arka eksenin de kısalma ve ekvator bölgesinde genişleme olur. Daha sonra da gözün normal şekline döner. Bu ani şekil değişiklikleri gözde yakın ve uzak önemli hasarlara neden olabilir. Kapalı göz yaralanmaları sonucu retina ödemi, retina altı yırtıkları, göziçi kanamaları, retina yırtıkları ve retina dekolmanları görülebilir.

sertcisimgozkazasi
Resim:4 Göze sert çarpan bir cismin oluşturduğu göz hasarı 

RETİNA ÖDEMİ NASIL OLUŞUR? 

Hem darbenin olduğu bölgede hem de gözün arkasında retina ödemi olur. Ödemlenen retina beyazlaşır. Bu beyazlığın nedeni dokular arasında sıvı birikmesidir. Göz arkasındaki ödeme bağlı olarak başlangıçta görme ciddi şekilde etkilenir. Ödemin ciddiyetine bağlı olarak her şey birkaç günde normale dönebileceği gibi ağır olgularda kalıcı görme kayıpları da olabilir. Göz arkasında ödeme bağlı geç dönemde delinme meydana gelebilir. Makula deliği denilen bu olayda görme oldukça azalır. 

GÖZ İÇİNDE KANAMA OLUŞUR MU?

Kapalı travma sonucu gözün çok zengin olan damar yapılarından oluşan kanamalar gözün vitreus boşluğunu doldurur. Kanama vitreus boşluğunda pıhtılaşır. Bu pıhtının vitreus boşluğundan temizlenmesi bazen aylar sürer. Uzun süre çekilmeyen kanamalarda takip ultrasonografi ile yapılır. Temizlenmeyen göziçi kanamalarında ve ultrasonografide retina ayrılması görülür ise acil vitrektomi operasyonu yapılır. 

KAPALI TRAVMALAR SONUCU RETİNA AYRILMALARI OLUŞUR MU?

Yaralanmaya bağlı retina ayrılmalarının yaklaşık % 80 si künt travmalara bağlı olarak oluşur. Göze gelen darbe sonucu iki türlü retina yırtığı oluşur.

1-) Darbenin olduğu yerde oluşan retina hasarı önce ani bir retina ödemi yapar ve bazen bu retina ödeminden sonra retina dokusu ölür ve büyükçe bir yırtık meydana gelir. Bu yırtıklar genellikle göze en çok darbenin geldiği alt ve dış tarafta görülür.

2-) Diğer bir retina yırtığı oluşum şekli uzak retina yırtığıdır. Burada travmanın etkisi ile esnek göz küresinin şekil değiştirmesine bağlı olarak diyaliz veya dev retina yırtığı gibi değişik şekil ve büyüklükte retina ayrılmaları meydana gelir

Retina yırtığı oluştuktan sonra retina altına sıvı girerek retina ayrılmaları meydana gelir. Bu hastalığa retina dekolmanı adı verilir. Retina dekolmanının oluşması için sıvı vitreusun retina altına geçmesi gereklidir. Ancak göz travmalarının büyük kısmı genç nüfusta olduğu ve gençlerde vitreus jel özelliğini koruduğu için başlangıçta retinadaki yırtığın arkasına geçecek sıvı vitreus yoktur. Bundan dolayı retina dekolmanı ileri yaşlara göre daha uzun sürede gelişir. Travmatik olgularda oluşmuş retinal yırtık ve diyalizleri retina dekolmanı gelişmeden saptayıp koruyucu lazer yapılabilme şansını yakalamak için bütün travmalı olgularda erken dönemde göz bebeği genişletilerek retina detaylı bir şekilde muayene edilmelidir. Retina ayrılmasını önlemek için lazer veya krio (soğuk) uygulaması yapılır. Eğer retina dekolmanı gelişmişse yırtığın durumuna göre skleral çökertme cerrahisi veya vitrektomi ameliyatı ile retina dekolmanı düzeltilmeye çalışılır. Skleral çökertme ile sert silikon ile yırtığın üzerine dışarıdan yama yapılır. Ağır dekolmanlarda 3 girişli pars plana vitrektomi ameliyatı yapılır. Bazı ağır hastaların gözünü kurtarmak için defalarca ameliyat gerekebilir.

topcarpmasiretinadekolmani

Resim 5 : Top çarpmasına bağlı alt yarıda retina yırtığı ve dekolmanı

goztravmasi 

Resim 6 : Künt travmaya bağlı dev retina yırtığı, dekole retina sağlam retinanın üzerine devrilmiş 

kazayabaglidekolman  

Resim 7: Kazaya Bağlı Eski Retina Dekolmanı

travmatikretinadekolmani

Resim:8 Travmatik Dekolman Cerrahisi Sonrası Retina Görünümü

retinadekolmanivitrektomiameliyati

Resim 9: Travma sonrası vitrektomi ameliyatı olan hastanın göziçinde silikon yağına bağlı parlamalar

3girislivitrektomi

Resim 10: 3 Girişli Vitrektomi Ameliyatı (şematik) 

ÇOCUKLUK ÇAĞINDAKİ GÖZ KAZALARI ÖNLENEBİLİR Mİ? 

Bilinçlendirme, korunma ve bilgilendirme ile çocukluk ve erişkinlerin göz kazalarını göz kazalarını % 47 ile % 65 oranında önlemek mümkündür (USAİR) . Riskli spor ve aktivitelerde Polikarbonatlı camların kullanılması birçok göz kazasını önler.

Yazıları Büyütün Rahat okuyun + -

Durumunuzu özet olarak anlatabilecek bir şekilde bizimle iletişime geçebilirseniz en kısa sürede geri dönüş sağlayacağız.