RETİNA NERESİDİR ?
Retina göz küresinin içinde, 0,5 mm kalınlığı olan ve altındaki dokuya yapışık olan ince bir tabakadır. Retinanın makula adı verilen ufak fakat çok özel bir bölgesi, bize ayrıntılı, merkezi görmemizi kazandırır. Retinanın diğer bölgesi ise bize periferik (yan) görmemizi kazandırır. Çok karmaşık bir yapı olan retina ışığı beyine gidecek bir sinyal haline getirir. Retina fotoğraf makinesindeki film gibi görüntünün oluştuğu yerdir. Retinanın tam merkezine sarı nokta veya makula adı verilir. Retinayı etkileyen birçok hastalık vardır.
RETİNANIN BAZI ÖNEMLİ HASTALIKLARI
RETİNA HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Retina hastalıkları genellikle ağrısızdır. Retina görme duyumuzu oluşturan en önemli yapı olduğu için belirtileri daha çok görme ile ilgilidir.
Retina delik ve yırtıkların bazı belirtileri şu şekildedir,
Retina Merkezinin hastalıklarının bazı belirtileri şu şekildedir,
RETİNA HASTALIKLARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Retina hastalıkları tedavisinde son yıllarda büyük gelişmeler olmasına karşın bütün retina hastalıkları maalesef tedavi edilemez. Tedavi edilebilen retina hastalıklarında tedavi yöntemleri iki temel gruba ayrılır
RETİNA HASTALIKLARI TEKRAR EDEBİLİR Mİ?
Evet retina hastalıkları tekrar edebilen hastalıklardır. Örneğin retina yırtılmasından sonra göz içinde temizlenen zarlar bazen tekrar oluşur veya yeni yırtıklar meydana gelir ve retina dekolmanı tekrar oluşur yani nüks eder. Nüks eden retina dekolmanlarına genellikle tekrar vitrektomi ameliyatı yapılır. Yeni oluşan zarlar temizlenir ve yeni delikler tekrar tedavi edilir. Bu süreç bazen birkaç kez tekrar eder.