Göz Enfeksiyonları

Göz Enfeksiyonları

Göz enfeksiyonları; bakteri, mantar ve virüs gibi zararlı mikroorganizmaların göz küresinin veya etrafındaki alanın herhangi bir kısmına yerleşmesiyle oluşur. Söz konusu alanlara, gözün saydam ön yüzeyi (kornea) ve gözün dışını ve göz kapaklarının içini kaplayan ince, nemli zar (konjonktiva) dahildir.

GÖZ ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ

  • Gözde kızarıklık
  • Ağrı
  • Akıntı
  • Sulanma
  • Göz kuruluğu
  • Işığa hassasiyet
  • Gözde şişme
  • Göz etrafında şişme
  • Kaşıntı
  • Bulanık görme

Göz enfeksiyonundan şüphelendiğiniz zaman mutlaka göz doktoruna gidip göz muayenesinden geçmeniz gerekir. Rahatsızlığınıza kendi kendinize teşhis koymaya çalışırsanız, etkin bir tedaviyi geciktirerek görmenize zarar verebilirsiniz.

endoftalmi
Resim 1: Ön segmentte endoftalmide hipopiyon

Endoftalmi ciddi bir göz enfeksiyonu ve inflamasyonudur.  

Eğer kontakt lens kullanıyorsanız, teşhis ve tedavi için göz doktorunuza gidene kadar kontakt lens kullanımını bırakıp yalnızca gözlüklerinizi takmalısınız.

Pek çok çeşit göz enfeksiyonu vardır, bu nedenle göz doktorunuzun doğru tedaviyi uygulayabilmesi için sizde hangi tür göz enfeksiyonu olduğunu tespit etmesi gerekir.

Doktorunuz gözünüzün etkilenen alanından kültür için numune alabilir ve bu şekilde eğer varsa enfeksiyonun tam türünü değerlendirir. Böylelikle, en etkin tedavi yöntemini belirleyebilir, yani örneğin enfeksiyona neden olan bakteri türünü seçici olarak hedef alan antibiyotiği tercih edebilir.

GÖZ ENFEKSİYONUNA BAĞLI KOMPLİKASYONLAR

Enfeksiyon üst ve alt göz kapaklarının iç kısımlarını da etkileyerek arpacık veya şalazyon oluşumuna sebep olabilir.

Enfeksiyon gözyaşı bezlerine yayıldığında, dakriyostenoz ve üveit gibi inflamatuar durumlar meydana gelebilir. Enfeksiyon ayrıca inflamasyona ve gözün gözyaşı drenaj sisteminin tıkanmasına ve böylelikle dakriyosistit oluşumuna sebep olabilir.

Enfeksiyon, apseye benzeyen kornea ülserinin altta yatan sebebi olabilir. Tedavi edilmezse kornea ülseri ağır görme kaybına neden olabilir.

Daha ciddi göz enfeksiyonları gözün daha derinlerdeki iç kısımlarına girerek endoftalmi gibi görmeyi tehdit eden rahatsızlıklar yaratabilir.

Orbital selülitte, göz kapaklarının yumuşak dokusunun içindeki ve etrafındaki enfeksiyon acil durum teşkil eder çünkü bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde yayılabilir.

GÖZ ENFEKSİYONU TEDAVİLERİ

Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır.

Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir. Bazı viral göz enfeksiyonlarında, enfeksiyondan kaynaklanan inflamasyonun azaltılması için kortizonlu göz damlalarının dikkatle uygulanması gerekebilir.

Gözünüzdeki enfeksiyonun altta yatan sebebine bağlı olarak doktorunuz ayrıca ağızdan alınan antibiyotik veya antiviral ilaç yazabilir. Eğer belirtileriniz kötüleşir veya değişirse, derhal göz doktorunuza başvurmanız gerekir.

GÖZ ENFEKSİYONUNUN ÖNLENMESİ

Gözlerinde kızarıklık olan bir kişinin yakınında bulunduysanız, ellerinizi yıkamadan kendi gözünüze temas etmeyin. Kreşler ve okullar gibi kamu mekânlarında bol miktarda anti-enfektif spreyler ve temizleyiciler kullanarak yaygın bakteriyel veya viral göz enfeksiyonu kapma ihtimalinizi en aza indirebilirsiniz.

bakterionlemi
Resim 3: Göz enfeksiyonlarını önlemek amacıyla gözlerinize veya göz kapaklarınıza dokunmadan ve kontakt lenslerinizi takıp çıkarmadan önce ellerinizi yıkayın.

Evinizde aile bireylerinden herhangi birinde göz kızarıklığı görüldüğünde veya göz enfeksiyonu teşhisi konulduğunda, yastık kılıfı ve çarşafları ayrıca havluları temiz tutun. Enfeksiyon geçiren kişilern bu eşyalarını başkalarıyla paylaşmamalarını ve ellerini sık sık yıkamalarını sağlayın.

Genel olarak, çocuklara gözlerine dokunmadan önce ellerini yıkamalarını öğretin.

Eğer kontakt lens kullanıyorsanız, kontakt lenslerinizi takıp çıkarmadan önce ellerinizi yıkamak gibi hijyen kurallarına uymayı ihmal etmeyin.

Ayrıca, sağlık otoriteleri tarafından gece kullanıma uygun olduğu onaylanan yeni “nefes alan” silikon hidrojel kontakt lensler de dahil olmak üzere kontakt lenslerle uyumanın göz enfeksiyonu riskini ciddi ölçüde arttırdığını unutmayın.

Yazıları Büyütün Rahat okuyun + -

Durumunuzu özet olarak anlatabilecek bir şekilde bizimle iletişime geçebilirseniz en kısa sürede geri dönüş sağlayacağız.