Prematüre Retinopatisi

Prematüre Retinopatisi

Prematüre retinopatisi (ROP), görmemize yardım eden ve gözün arkasını kaplayan ışığa duyarlı hücre tabakası olan retinada anormal kan damarlarının büyümesiyle görülen ve prematüre bebeklerin küçük bir yüzdesinde rastlanan bir göz hastalığıdır. Soldaki resimde, normal ve anormal kan damarı büyümesi örnekleri gösterilmektedir.

ROP, çok düşük doğum kilosuyla ya da daha erken doğan küçük bebeklerde daha sık görülür. Örneğin, 28 haftalık bir prematüre bebekte ROP gelişme riski, 32 haftalık prematüre bir bebekten daha yüksektir.


Resim 1: Prematüre bebeğin retina görünümü 

PREMATÜRE RETİNOPATİSİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

ROP’a kesin olarak neyin neden olduğu bilinmemektedir. Normal şartlarda, gözdeki kan damarlarının gelişimi doğumdan önceki birkaç hafta içinde tamamlanır. Ancak prematüre bebekler, gözdeki kan damarlarının tamamen gelişmesinden önce koruyucu rahmi terk ederler. Daha sonrasında ise ilaç, yüksek düzeyde oksijen, ışık ve sıcaklık değişimleri gibi öğelere maruz kalır. Bu faktörler, gözdeki kan damarlarının anormal gelişimine etkide bulunarak ROP’a neden olabilir.

ROP gelişiminde etkisi olan diğer faktörler şunlardır:

  • Düşük doğum kilosu
  • Kısa gebelik dönemi
  • Doğumdan sonra destek oksijen kullanımı
  • E vitamini yetersizliği
  • Irk (Beyaz ırk, siyah ırktan daha fazla risk altındadır)
  • Anemi
  • Solunum komplikasyonları

PREMATÜRE RETİNOPATİSİ TANISI NASIL KOYULUR?

Doğumdan sonra kısa süre içinde prematüre bebeklere ROP ve diğer bütün riskli hastalıklar için tarama yapılmalıdır. Göz doktorları, hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde (YYBÜ) veya bebek odalarında bebeklerin göz muayenelerini gerçekleştirerek ROP tanısı koyabilirler.

Bazı durumlarda ROP doğumdan birkaç hafta sonrasına kadar tespit edilemeyebilir. Dolayısıyla, doğumdan sonraki 4 ila 6 hafta içinde de ROP riski altındaki prematüre bebeklere göz doktorları tarafından göz muayenesi yapılmalıdır. Eğer ROP tanısı konulursa, anormal kan damarı büyümesi kendiliğinden geçene ya da bir göz doktoru tarafından yeterli derecede tedavi edilene kadar muayeneler düzenli bir şekilde devam etmelidir.

PREMATÜRE RETİNOPATİSİNDE TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?

ROP’un erken evrelerinde herhangi bir tedavi gerekmez. Eğer ROP ilerlerse, anormal kan damarlarını yok etmek için lazer tedavisi uygulanır.

Hastalığın ileri safhalarında retina ayrılması meydana gelir ise retina ameliyatı yapılması gerekebilir. Hastalığın erken ve hızlı ilerleyen döneminde tedavinin zamanında ve hızlı bir şekilde yapılması önemlidir.

Prematüre retinopatisi akut fazı tedavi edildikten sonra bebekler uzun süre görme sorunları açısından takip edilmelidir. Geç dönemde şaşılık, göz tembelliği, kırılma kusurları ve retina ayrılması gibi hastalıkların gelişebileceği akılda tutulmalıdır.

Bütün prematüre bebekler ve ROP’u olan bebekler, erken ve geç görme sorunları açısından yakın takipte tutulmalıdır.

Yazıları Büyütün Rahat okuyun + -

Durumunuzu özet olarak anlatabilecek bir şekilde bizimle iletişime geçebilirseniz en kısa sürede geri dönüş sağlayacağız.