Retina Yırtılması

Retina Yırtılması

RETİNA YIRTILMASI NEDİR?

Retina, gözümüzün arkasını kaplayan ışığa duyarlı dokudur. Işık huzmeleri kornea, gözbebeği ve lensten geçerek retinaya odaklanır. Retina ışık huzmelerini, optik sinirden geçerek beynimize ulaşan ve burada gördüğümüz görüntüler olarak yorumlanan uyarımlara çevirir. Sağlıklı ve sağlam bir retina, net görmenin anahtarıdır.

Gözümüzün ortası vitreus adı verilen ve retinaya bağlı olan saydam bir jel ile doludur. Bazen küçük jel kümeleri veya vitreus içindeki hücreler retina üzerine gölge düşürür. Bunun sonucunda, görme alanınızda hareket eden ufak noktalar, benekler, şeritler ve bulutlar görürsünüz. Bunlara uçuşan cisimler denir. Uçuşan cisimleri çoğunlukla, boş bir duvar veya mavi gökyüzü gibi düz, açık renk bir arka plana bakarken görürsünüz.

Yaşlandıkça vitreus büzüşerek retinayı çekmeye başlar. Bu durum meydana geldiğinde, ışık çakması, şimşek veya “yıldız” görme hissi gibi durumları fark edebilirsiniz. Bunlara ışık çakması adı verilir.

topcarpmasisonucuretinayirtigi
Resim 1: Top Çarpmasından Sonra Oluşmuş Retina Yırtığı

RETİNA YIRTILMASININ SEBEPLERİ

Vitreus jel yani göz küresini dolduran saydam madde gözün arkasında retinaya bağlıdır. Yaşlandıkça vitreus biçim değiştirerek retinayı çekmeye başlar. Eğer vitreus retinadan bir parçayı çekerse retina yırtılması meydana gelir. Böyle bir durumda, vitreus sıvısı bu yırtıktan sızarak retinayı gözün arka duvarından kaldırır ve retinanın ayrılmasına sebep olur.

Vitreus sıvısının yaşlandıkça büzüşmesi normaldir ve genellikle retinada hasara sebep olmaz. Ancak inflamasyon (şişme) veya miyopi (uzağı iyi görememe) vitreusun çekilmesine ve retina dekolmanıyla sonuçlanmasına sebep olabilir.

retinadaflepliretinayirtigi
Resim 2: Retinada Kapaklı (flepli) Bir Retina Yırtığı

KİMLER RETİNA YIRTILMASI RİSKİ ALTINDADIR?

Aşağıdaki rahatsızlıklara sahip kişilerde retina dekolmanı riski daha fazladır:

  • Miyopi;
  • Önceden katarakt, glokom veya başka göz cerrahisi geçirmiş olmak;
  • Göz bebeğini küçülten glokom ilaçları (pilokarpin gibi)
  • Ağır göz yaralanması;
  • Diğer gözde önceden geçirilmiş retina dekolmanı;
  • Ailede retina dekolmanı öyküsü;
  • Göz muayenesi esnasında göz doktorunun fark edebileceği retinada zayıf alanlar.

Eğer retina dekolmanı risk faktörlerini taşıyorsanız, uyarı işaretlerinin farkında olmalı ve bu işaretlerden herhangi birini deneyimlemeniz durumunda hemen tıbbi yardım almalısınız.

Yüksek derecede miyopsanız veya ailenizde retina sorunu öyküsü varsa, düzenli olarak gözbebeğinin büyütüldüğü tam bir göz muayenesinden geçmelisiniz. Spor yaparken veya diğer tehlikeli faaliyetlerle uğraşırken koruyucu gözlük takmalısınız. Eğer ciddi bir göz yaralanması geçirirseniz, derhal göz doktorunuza muayene olmalısınız.

kapakliretinaveretinayirtigi
Resim 3: Flepli Retina Yırtığı ile Beraber Gelişen Retina Ayrılması

RETİNA YIRTILMASININ BELİRTİLERİ

Retina yırtılmasının ve retina dekolmanının belirtileri şunlardır:

  • Uçuşan cisimlerin boyut ve sayısında ani artış;
  • Ani ışık çakmaları retina yırtılmasının ya da dekolmanının ilk evrelerini işaret edebilir;
  • Görme alanının yan (perifer) kısmında gölge belirmesi;
  • Görme alanı boyunca hareket eden gri bir perde görmek;
  • Görmede ani azalma.

RETİNA YIRTILMASINDA MUAYENE

Göz doktorunuz, gözbebeklerinizi büyüterek yapacağı muayene ile retina yırtılmasını ya da dekolmanını teşhis eder. Retinaya ilişkin daha ayrıntılı bilgi edinmek için göz ultrasonografisi de yapılabilir.

Göz doktorunuzun retina yırtılması ya da retina dekolmanı başlangıcını belirleyebilmesi için detaylı bir muayene yapması şarttır.

Bazı retina dekolmanları, rutin göz muayenesi sırasında fark edilebilir. İşte bu yüzden düzenli göz muayenesinden geçmeniz büyük önem taşır.

retinayirtigibolgesi
Resim 4: Makula Bölgesinde Delik ve Retina Ayrılması

RETİNA YIRTILMASININ TEDAVİSİ

Retina yırtılması ya da retina dekolmanı cerrahi işlem yoluyla tamir edilir. Göz doktorunuz, gözünüzdeki rahatsızlığın özelliklerini dikkate alarak, tavsiye ettiği işlemi sizinle konuşacak ve tedavi seçeneklerinin içerdiği çeşitli risk ve faydalar konusunda sizi bilgilendirecektir.

RETİNA YIRTILMASININ CERRAHİSİ

Çoğu retina yırtılmasının tedavisi, lazer cerrahisi ya da kriyoterapi (dondurma tedavisi) yoluyla gözün arka duvarına retinanın bağlanması ile gerçekleştirilir. Bu işlemlerin her ikisinde de retinanın gözün arkasına yapışmasını sağlayan bir yara dokusu yaratılır. Böylelikle sıvının yırtıktan geçip retinanın altına ulaşması önlenerek retina dekolmanı engellenir. Bu tedaviler hiçbir rahatsızlığa neden olmaksızın ya da çok az rahatsızlık vererek göz doktorunuzun muayenehanesinde gerçekleştirilebilir.

LAZER CERRAHİSİ (FOTOKOAGULASYON)

Lazer cerrahisinde göz doktorunuz lazer kullanarak retina yırtığı etrafında küçük yanıklar oluşturur. Meydana gelen yara dokusu retinayı alttaki dokuya bağlayarak retina dekolmanını engellemeye yardımcı olur.

Yazıları Büyütün Rahat okuyun + -

Durumunuzu özet olarak anlatabilecek bir şekilde bizimle iletişime geçebilirseniz en kısa sürede geri dönüş sağlayacağız.