Göz tüm vücut yaralanmaları içinde % 10’ luk oran ile en çok yaralanan organlarımızdan biridir. İnsanların % 1’i hayat boyu en az bir kez göz kazasına maruz kalır.
Epiretinal membran görme azalması yapmıyor ise 2-4 aylık düzenli kontroller ile takip edilir. Epiretinal membran merkezi görme kaybı yapar ise tedavisi cerrahidir yani ameliyattır.
Gözün arkasındaki ışığa duyarlı hücre tabakası olan retina, sinir hücrelerinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini ve oksijeni sağlayan kan akımı ile beslenir. Retinaya giden venlerde tıkanma olduğunda retinal ven tıkanıklığı oluşur.
Gözün arkasındaki ışığa duyarlı hücre tabakası olan retina, sinir hücrelerinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini ve oksijeni sağlayan kan akımı ile beslenir. Retinaya giden venlerde tıkanma olduğunda retinal ven tıkanıklığı oluşur.
Retina göz küresinin içinde, 0,3 mm kalınlığı olan ve altındaki dokuya yapışık ve ışığa hassas olan tabakadır. Retina ışığı işleyerek elektrik sinyali haline getirir ve bu sinyal optik sinir yolu ile beyine iletilir. İyi bir görme için sağlıklı bir retina gereklidir.
Prematüre retinopatisi (ROP), görmemize yardım eden ve gözün arkasını kaplayan ışığa duyarlı hücre tabakası olan retinada anormal kan damarlarının büyümesiyle görülen ve prematüre bebeklerin küçük bir yüzdesinde rastlanan bir göz hastalığıdır.
Gözün ortası vitreus adı verilen bir madde ile doludur. Vitreus normalde gözün arkasındaki retinaya yapışıktır. Arka vitreus dekolmanı (AVD), vitreus retinadan ayrıldığında meydana gelir.
Retinitis pigmentosa, retinayı etkileyen bir göz problemi grubuna verilen isimdir. Bu hastalıkta retinanın ışığa verdiği tepki değişerek ışığın görülmesi zorlaşır.
Arpacık (hordeolum da denir) ufak, kırmızı, ağrılı bir yumru olup kirpik dibinde veya göz kapağının altında büyür. Çoğu arpacığın sebebi bakteriyel bir enfeksiyondur.
Göz enfeksiyonları; bakteri, mantar ve virüs gibi zararlı mikroorganizmaların göz küresinin veya etrafındaki alanın herhangi bir kısmına yerleşmesiyle oluşur.
Çocukluk çağı kataraktları bu dönemdeki görme kayıplarının %10’undan sorumludur. Katarakt göz merceğinin kesifleşmesidir. Beyaz su, şelale anlamına gelir.
Blefarit her iki gözkapağının birbirlerine değen kenarlarındaki iltihabi durumdur. Kapak kenarlarındaki yağ bezlerinin tıkanmasıyla kendisini gösterir.
Gözdibi muayenesinde küçük atardamarlarda daralma, toplardamarlara bası, damar duvarı değişiklikleri, alev şeklinde retinal kanamalar, lipid sızıntıları, beyaz renkli sinir lifi ödemleri ve optik sinir başı ödemi görülebilir.