Hipertansiyonun neden olduğu retina damar hasarıdır. Bulgular genellikle hasarın ileri evrelerinde ortaya çıkar. Gözdibi muayenesinde küçük atardamarlarda daralma, toplardamarlara bası, damar duvarı değişiklikleri, alev şeklinde retinal kanamalar, lipid sızıntıları, beyaz renkli sinir lifi ödemleri ve optik sinir başı ödemi görülebilir. Tedavinin en önemli basamağı hipertansiyonun kontrolüdür. Retina ödemi veya damar tıkanıklıkları gelişirse lazer fotokoagülasyon, göz içine anti-VEGF ilaç veya kortizon injeksiyonu tedavileri uygulanabilir.
PATOFİZYOLOJİ
Akut tansiyon yükselmesi retinal kan damarlarında geçici bir daralmaya neden olur. Uzun süreli kan basıncı yükselmesi ise damar cidarında kalıcı değişikliklere neden olur. Sigara kullanımı durumu daha da ağırlaştırabilir. Retinal damar tıkanıklığı riskini artırır. Hipertansif retinopati varlığı diğer organlardaki hipertansiyona bağlı hasarın bir göstergesidir.
TANI
Gözdibi muayenesi ile konur. Şiddetli ve akut hipertansiyonda sarı nokta, göz siniri ödemi, seröz retina dekolmanına bağlı olarak görme kaybı görülebilir. Kronik hipertansiyonda ise retinada damar tıkanıklığı olana kadar bir belirti vermez. Muayenede atardamarlarda incelme, renk değişikliği, toplardamarlara bası görülür. Ödem, seröz dekolman veya damar tıkanıklığı durumlarında OKT ve FFA gibi yardımcı tetkiklere başvurulur.