Viral, mantar ve bakteriyel göz enfeksiyonu örnekleri şunlardır:
Göz nezlesi veya konjonktivit: Göz nezlesi olarak da bilinen konjonktivit yaygın ve çok bulaşıcı bir göz enfeksiyonu olup genellikle kreşler, okullar ve benzeri ortamlarda çocuklar arasında yayılır. Küçük çocuklarla yakın mesafede çalıştıkları için öğretmenlerde ve kreş çalışanlarında göz nezlesi riski daha fazladır.
Yaygın ve bulaşıcı konjonktivit türleri genellikle virüs ya da bakteri kaynaklıdır. Bebeklerde görülen konjonktival göz enfeksiyonları (gonokokal ve klamidyal konjonktivit), annede cinsel yolla bulaşan hastalık olması durumunda bebeğe doğum esnasında geçebilir.
Diğer viral göz enfeksiyonları (viral keratit): Yaygın görülen göz nezlesinin dışında, diğer viral göz enfeksiyonları arasında Herpes simpleks virüsüne bağlı olarak gözde görülen herpes bulunur.
Fungal keratit: Bu göz enfeksiyonu türü 2006 yılında gündeme gelmişti çünkü kontakt lens kullanıcıları arasında görülen bir salgınla bağlantılı olarak artık piyasadan toplanmış bir kontakt lens solüsyonu bütün dünyada haber olmuştu.
Gözde mantar enfeksiyonu, organik maddelerde yaygın olarak bulunan Fusarium mantarı ile ilişkilendirilmiştir. Bu ve diğer mantar türleri, örneğin ağaç dalının göze girmesiyle meydana gelen delici göz yaralanmaları gibi yollarla göze bulaşabilir.
Acanthamoeba keratiti: Acanthamoeba keratiti adı verilen enfeksiyonda, parazitler göze yerleşerek görmeye ciddi tehdit oluşturan bir enfeksiyon meydana getirir. Kontakt lens kullanan kişiler, bu parazitlere yakalanma konusunda yüksek risk altındadır. Bu nedenle kontakt lens kullanan kişilerin, gözlerinde lens varken yüzmemek gibi bazı güvenlik kurallarına dikkatle uymaları büyük önem taşır.
Eğer yüzerken veya sıcak banyoda kontakt lens takıyorsanız, faaliyetin hemen ardından lenslerinizi çıkarıp dezenfekte etmeyi ihmal etmeyin.
Kontakt lens kullanıcılarının genel olarak mantar ve bakteri kaynaklı göz enfeksiyonlarına yakalanma riski daha yüksektir. Bu nedenle kontakt lens bakımının düzgün şekilde yapılması önemlidir.
Göz enfeksiyonu riskini en aza indirmek üzere üreticilerin kontakt lens temizlik ve dezenfeksiyon ürünleri üzerine yalnızca son kullanma tarihini değil aynı zamanda ürünü atma tarihini de eklemeleri tavsiye edilmektedir.
Türkiye de görülmeyen Chlamydia trachomatis kaynaklı bir göz enfeksiyonu olan trahom, dünyanın bazı gelişmemiş bölgelerinde körlüğün başlıca sebebi olacak kadar sık görülür. Sağlıksız koşulların hüküm sürdüğü yerlerde sinekler enfeksiyonun yayılmasını sağlayabilir. Ayırca reenfeksiyon da yaygın bir problemdir.
Trahom tipik olarak göz kapağının iç kısmını enfekte eder ve bu bölgede yaraların oluşmasına yol açar. Yara izleri nedeniyle göz kapağı içe döner ve kirpikler korneaya sürtünerek kornea dokusunu bozmaya başlar. Bu durum kalıcı körlük meydana getirir.
Trahomun kontrol edilebilmesi için, iyi hijyen koşullarının mevcut olması ve ağızdan alınan antibiyotikler gibi tedavi yöntemlerinin ulaşılabilir olması büyük önem taşır.
Bakteriyel endoftalmi gibi göz enfeksiyonları, çoğunlukla kuvvetli antibiyotikleri kapsayan tedaviye hemen başlanılmadığı takdirde körlükle sonuçlanabilir. Bu enfeksiyon türü, delici göz yaralanmaları nedeniyle veya katarakt ameliyatıgibi göz ameliyatlarının nadir görülen bir komplikasyonu olarak oluşabilir. Yabancı bir cismin göz küresine girerek ciddi bir yaralanmaya sebep olması, yüzde 4 ila 8 oranında endoftalmi riski yaratır.
Gözün içine küf girmesi de endoftalmiye sebep olabilir ancak bu durum nadir görülür ve bildirilen çoğu vaka tropik bölgelerde gerçekleşmiştir.
Resim 1: Bağışıklık sistemi baskılanmış hastada endogen mantar endoftalmisi