Göz İçi Silikon Yağı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Göz İçi Silikon Yağı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Göz İçi Silikon Yağı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Vitrektomi (retina cerrahisi), göz boşluğunu dolduran vitreus sıvı jelinin, retinaya daha iyi erişim sağlamak için uzmanlar tarafından çıkarıldığı cerrahi bir işlemdir. Bu sayede göz üzerinde çeşitli onarımlar gerçekleştirmek mümkün olur. Örneğin yara dokularının çıkarılması, retina dekolmanlarının lazerle tamiri ve makula deliklerinin tedavisi gibi. Cerrahi işlem tamamlandıktan sonra, retinayı konumunda tutmaya yardımcı olmak üzere vitreus boşluğuna tuzlu su, gaz kabarcığı ya da silikon yağı enjekte edilebilir.
Ameliyat sonunda göze steril tuzlu su veya gaz kabarcığı ya da silikon yağı gibi vitreus yerine geçen bir madde doldurulur. Vitreus yerine geçen madde kullanıldığında, hastanın ameliyat sonrası özel bir pozisyon alacağı (tipik olarak yüzüstü) bir dönem geçirmesi, retinanın iyileşmesine katkı sağlar.
Tuzlu su ve gaz kabarcığı göz tarafından emilir, yerine gözün kendi suyu geçer. Silikon yağı geri emilmez. Retina dokusu tamir olana kadar göziçi boşlukta kalır. Gaz ve silikon yağı retinayı göz duvarına ittiği için bu maddelere göziçi tamponadlar adı verilir.
Gaz kabarcığı veya silikon yağı içeren bir vitrektomi işleminden sonra başın ve gözün konumunun korunması, ameliyatın başarısına katkı sağlamak için çok önemlidir.
Retina dokusu tamir olduktan sonra iyileşme durumuna göre, doktorun belirllediği süre sonunda genellikle silikon yağı geri alınır. Silikon yağının ne zaman geri alınacağına göz doktoru karar verir. Silikon yağı genellikle 3-6 ay sonra geri alınır. Ancak bazı durumlarda daha erken veya geç silikon yağı geri alınması işlemi yapılır.
Ağır retina hasarlarında ve göz içi basıncı düşüklüklerinde silikon geri alınamayabilir. Silikon yağı geri alınmaz ise hastayı uzun süre izlemek gerekir.