Yaşlandıkça Gözde Meydana Gelen Değişiklikler

Yaşlandıkça Gözde Meydana Gelen Değişiklikler

YAKIN GÖRME AZALIR (Presbiyopi)

Yaşımız ilerledikçe gözümüzde ki merceği esnekliği azalır ve yakını görme bozuklukları başlar. Bu duruma presbiyopi adı verilir. Merceğin tekrar esnek duruma gelmesi mümkün değildir. Yakın görmeyi düzeltmek için en sık kullanılan yöntem yakın gözlüğü kullanmaktır.

SKLERA VE KONJONKTİVA İNCELİR

Sklera ve konjonktiva gözün dıştaki beyaz kısmıdır. Rengi daha sarı olur, üzerinde pigment denilen renkli noktacıklar oluşur. Sklera çok incelir ise rengi gri-mavi renge döner.

GÖZYAŞI AZALIR

Konjonktiva ve gözyaşı bezleri azalır. Göz kuru olsa dahi gözde kaşıntı ve yanma çok olduğu için daha çok göz yaşı akar. Gözyaşı akması, kızarma ve gözde batma kuruluktan olabilir.

GÖZ KAPAKLARI BİRAZ GEVŞEYEBİLİR

Vücutta en ince deri dokusu kapaklardadır , Ayrıca kapaklar gevşeyerek içeri veya dışarı dönebilir. İçeri dönen kapak kirpikleri gözün iç yüzeyine değerek tahrişe neden olabilir. Dışa dönen kapaklar gözyaşının dışarı doğru kaçmasına neden olabilir.

GÖZ BEBEĞİ DAHA KÜÜÇÜK OLUR

Göz bebeği (pupilla) daha küçük olur. Karanlıkta geç genişler. Yüksek ışıkta daha geç küçülür

GÖZLER DAHA AZ BELİRGİN HALE GELİR

Orbita boşluğunda bulunan yağ dokusu azalması sonucu göz daha az belirgin hale gelir. Bazen göz kapağı düşer gözler küçülmüş gibi görünür

GÖZDE UÇUŞAN NOKTA VE ŞEKİLLER ARTAR

Gözün % 80’ ini oluşturan vitreus boşluğundaki vitreusun su kaybı sonucu siyah noktacıklar giderek artar.

Yukarıda tanımlanan bulgular genellikle yaşlanma ile ortaya çıkan doğal bir sürecin sonucudur. Çoğu sorun çıkarmaz veya bazıları basit tedaviler ile düzelir. Ancak birçok göz hastalığının yaş ile görülme olasılığı artar. Yaşımız ilerledikçe sık olarak karşılaşılan göz hastalıklarını teşhis edip tedavi edebilmek için yıllık kontroller mutlaka yapılmalıdır.

YAŞILIKLA BİRLİKTE GÖZDE ORTAYA ÇIKABİLECEK HASTALIKLAR

  • Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu
  • Katarakt
  • Glokom
  • Epiretinal Membran
  • Retina Dekolmanı
  • Makula Deliği
  • Retina Ven Dal Tıkanıklıkları
  • Retina Ven Kök Tıkanıklıkları
  • Arka Vitreus Dekolmanı
Yazıları Büyütün Rahat okuyun + -

Durumunuzu özet olarak anlatabilecek bir şekilde bizimle iletişime geçebilirseniz en kısa sürede geri dönüş sağlayacağız.